Disputa Klub, a demokrácia műhelye

Májusban új helyre költöztünk, szinte megvan mindenünk, ami kell, közös helyiség, tanulószoba, konyha, szép nagy kert kerti tavacskával, na és nem utolsósorban sok fiatal, aki nap, mint nap nálunk tölti szabadidejét. Egy valami azonban még készülőben van, ez pedig a házirend, a közös megegyezés, hogy hogyan működjünk, mit szabad és mit nem, mi mindenre használjuk Klubunkat. Ahhoz, hogy ezt kialakítsuk, folyamatos párbeszédre van szükségünk a hozzánk bejáró fiatalokkal, véleményekre, érvelésre, a másik végighallgatására, közös döntésekre, egyszóval demokráciára. Ennél mi sem egyszerűbb gondolnánk, hiszen demokráciában élünk, ezt mindenki kirázza a kisujjából, de a demokrácia sajnos nem olyan könnyű dolog, mint hinnénk. Nehéz elhinni, hogy véleményünk számít, megtanulni kifejteni, amit gondolunk, elfogadni, ha esetleg nem a mi akaratunk győzedelmeskedik, megszokni, hogy szabályainkat nem nélkülünk és ellenünk hozzák, hanem mi magunk alkotjuk meg őket. Szerencsére a mi kis demokrácia műhelyünk már hónapok óta működik, minden kedden Disputa Klubbot tartunk fiataljainknak, ahol non-formális oktatási módszerekkel gyakoroljuk a demokratikus működéshez és érdekérvényesítéshez szükséges készségeket. Játékos feladatokkal tanulunk meg közösen dolgozni, kérdezni és érvelni, például megvitatjuk, hogy X. Y. jól teszi-e, ha adott konfliktusát verekedéssel oldja meg, beszélgetünk a tiszteletről, az iskoláról, a mindennapi feszültségekről, és azok feloldásáról. Fontosnak tartjuk, hogy fiataljaink megismerkedjenek más hasonló kezdeményezésekkel, hasonló hátterű fiatalokkal, ezért ellátogattunk a Borsod megyei Sáta település Ambedkár Általános Iskola Disputa Klubjába, ahol közös foglalkozást tartottunk. Hasonlóképpen azt is lényegesnek gondoljuk, hogy a hozzánk járó fiatalok megismerkedjenek más típusú életutakkal, lehetőségekkel, mint amelyek az ő környezetükben megszokottak. Május elején közös órát tartottunk az ELTE Szociálismunka szakos hallgatóinak és a Pincés fiataloknak, ahol röpke másfélórára megvalósult régi álmunk: az integráció.
Disputa Klubunk most új feladat elé néz, közösen fogjuk megalkotni és fenntartani fiataljainkkal a „házirendet”, hogy a Pince valóban demokratikus alapelvek szerint működjön.
Mindezért külön köszönjük a DIA (Demokratikus Ifjúságért Alapítvány), az OSI (Open Society Institute) és az FLP (Fiatalok Lendületben Program) támogatását, valamint mindenki közreműködését, aki segíti, és figyelemmel kíséri munkánkat!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s