Katalizátor Hálózat “Játék és valóság” találkozó

Tegnap részt vettünk egy nagyon érdekes eseményen: a Katalizátor Hálózat szervezésében bemutatásra került két társasjáték, amik társasok is, meg játékok is, de elsősorban olyan érzékenyítő eszközök, amelyeknek segítségével a mélyszegénységben élők, illetve a hátrányos helyzetű diákok bőrébe bújhatnak a játékosok. Előbbinek Szociopoly, utóbbinak Mentortársas a neve. Bass László (Gyerekesély Egyesület) és Fejes József (Motiváció Oktatási Egyesület) mutatták be a módszert és a játékokat, beszéltek a tapasztalataikról.

IMAG1823

Többször felmerült a kérdés, hogy ezek most akkor játékok-e, vagy sem.  Se mélyszegénynek, se hátrányos helyzetű diáknak nem jó lenni, ilyen értelemben tehát nem nevezhetőek élvezetes, a gondjainkat elfeledtető játékoknak. Módszerüket tekintve mégis hasonlítanak, hiszen a rendkívül látványos  táblák, bábuk, dobókockák és mindenféle izgalmas akció-kártyák segítségével eltölthetünk egy-egy órát úgy, hogy nyerni szeretnénk, hogy versenyzünk, hogy taktikáznunk kell. A kérdés persze mind a két esetben ugyanaz: ki tudjuk-e cselezni a társadalmi szinten kódolt hátrányokat? Olyan szakemberek tudják őket jól használni, akik diákokkal vagy más csoportokkal dolgoznak, akik nem szegénységben és/vagy hátrányos helyzetben élnek. Attól izgalmasak a játékok, hogy azoknak nyújtanak katartikus élményt, akik egyébként semmilyen más formában nem élnék bele magukat az említett két csoport helyzetébe, mert azok problémái nagyon távoliak a számukra.

IMAG1824

A Szociopoly-t a Gyerekesély Egyesületnél lehet megvenni és itt található róla több információ: http://www.szociopoly.hu/

A Mentortársas fejlesztését a Shero Egyesület koordinálta, a Motiváció Egyesület és a Pontus Egyesület tagjai végezték, a grafikai megvalósításért pedig az Igazgyöngy Alapítvány munkatársai és mentoráltjai voltak felelősek. Gyönyörű és mi is kaptunk belőle egy példányt, hogy a leendő iskolai közösségi szolgálatosaink felkészítése során használni tudjuk.

IMAG1826

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s